MOL csapat Lovaglás Blog

Mitől nehéz a vizesárok és a kombinált ugrás?

2011.06.17. 20:37 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

A díjugratás egy kívülálló számára akár könnyű sportágnak is tűnhet, holott roppant összetett. Nem elég, hogy a lovat be kell idomítani, a lónak és lovasának teljes összhangban kell lennie.

Hogy ez mennyire működik, azt legjobban az ugrásoknál lehet lemérni. A díjugratásban háromféle ugrással lehet túljutni az akadályokon. Ezek a meredek ugrás, a széles ugrás, valamint a széles-meredek ugrás.

A meredek ugrások nehézsége sokszor abban rejlik, hogy azokat a pályaépítők „szellősre” építik. Ennek az a következménye, hogy a ló nem veszi elég komolyan, úgy gondolja, simán veszi az akadályt.

Azt a színes meredek ugrást, amelyet jobbról-balról virágokkal vagy más motívumokkal díszítettek, a lovasnak fokozott figyelemmel kell meglovagolni, mert éppenséggel előfordulhat, hogy a ló hirtelen megijed, és az akadály kikerülésére határozza el magát, vagy egyszerűen megtagadja az engedelmességet.

Az akadálypálya-építők játéka a különböző rúdformákkal az aktív lovas számára könnyen hibaforrássá válhat. A fedett színeket a ló és lovasa inkább alábecsülik, míg a harsány színű „nézegetősekre” gyakran tétovázva lovagolnak rá. Éppen ezért az ilyen akadályoknál a lovas erős befolyása sokkal lényegesebb, mint egy ismert színösszetételű, hasonló meredek ugrásnál.

A vizesárkot az esetek többségében a lovasok jobban tisztelik, mint a lovak. Ennek köszönhetően viszont érzik a hátukon a lovas ijedtségével együtt járó, „behúzott kéziféket”. Így a lovas túlzott tisztelete és a ló szófogadása miatt nem lesz sikeres az ugrás.

Azonban a lovakat fokozatosan rá lehet bírni a vizesárok átugrására, ha már fiatalkorában elkezdik vele a patakokon, tócsákon való átugratást. Azonban nem elhanyagolható tény, hogy a ló természetéből adódóan szívesebben és jobban ugrik távolra, mint magasra.

A vizes akadály mellett a másik igen nehéz feladat a kombinált ugrás, amikor a lónak egymás után több ugrást is kell csinálnia. Szakemberek szerint ezt szabad téren sokkal jobban szeretik az állatok, abban pedig a pályakészítők is segíthetnek a versenyzőknek, hogy a kombináció a kijárat irányában álljon, mert akkor nagyobbakat lépnek a lovak.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-lovaglas.blog.hu/api/trackback/id/tr72993359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása