MOL csapat Lovaglás Blog

Kovács Henri télen is figyel a lovak megfelelő tartására

2012.01.19. 14:45 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

Kovács Henri még tavaly hagyta el Balástyát, szűkebb otthonát, hogy a sikeresebb nemzetközi szereplés érdekében a francia Hervé Godignon irányítása mellett készüljön. Henrit már kiérkezése után több meglepetés is érte, hiszen a hazai viszonyok után, számára elképzelhetetlenül profi körülmények közé csöppent.

Mint elmondta, itt egyszerre többen is segítik a munkáját, így a lovakkal is inkább csak edzés szempontjából kell foglalkoznia, azok ápolására, tisztántartására külön személyzet van. Így külön figyelnek arra is, hogy a lovak a téli fagyos éjszakákon és zord nappalokon se szenvedjenek semmiben hiányt, hiszen az időjárás minden élőlényt, így a lovakat is megviseli.

A lovak ugyan jól viselik a hideget, de ez csak abban az esetben igaz, ha kitűnő kondícióban vannak. Valószínűleg a Godignon farmon található lovaknak semmire sincs gondja, de a fagyos téli napokra fel kell készülnie a ló szervezetének is.

Ehhez megfelelő minőségű és mennyiségű takarmányozásban kell részesülnie és folyamatosan kell hozzászoknia hideghez, ami annyit tesz, hogy ugyanolyan körülmények között kell élnie, mint ősszel. Így folyamatosan alkalmazkodik a hideghez. Ennek érdekében megfelelő, téli szőrzetet növeszt és izmainak vérellátása is javul.

Az egészséges, jól táplált ló szőrzete nem nő meg nagyon hosszúra, viszont kellőképpen besűrűsödik. Ugyanakkor a bőséges táplálék a hőháztartás fenntartásához is szükséges, ugyanis a sovány ló vérkeringése lelassul, ami az izomszegény testrészek áthűléséhez, végül pedig fagyáshoz vezethet.

Henri elmondta, a lovaknak speciális pataszerkezetük van, amelynek vérellátása megakadályozza a lábaknak a talaj, pata felől történő kihűlését. Így téves az a hit, amely alapján az emberek úgy gondolják, hogy a lovak is megfázhatnak a lábuk felől.

A téli takarmányozás során megfelelő mennyiségű és minőségű takarmányról kell gondoskodni. Ami ebben az esetben nem csak a megszokott abrakot – árpa, zab – jelenti, hanem emellett nyugodtan tartalmazhat a szokásosnál nagyobb mennyiségű kukoricát és a nyári zöldtakarmány pótlására cukorrépát, sárgarépát, takarmányrépát, tököt és almát is.

A megfelelő táplálék jó kondícióban tartja a lovat, így valóban nem kell féltenünk a hidegtől. Arra azonban ügyelni kell, hogy megfelelően tudjon mozogni a ló és mindig más oldalát fordíthassa az istálló ajtaja felé.

„Az istállónak sem szabad nagyon fűtöttnek lenni, mert sokkal nagyobb bajt okozunk azzal, ha melegről kivisszük a több mint 20-30 fokkal hidegebbe, amivel még az egészséges ló szervezete is nehezen birkózik meg”.

Télen arra is figyeljünk, hogy a vastag szőrzet miatt nehezebben szárad meg a ló teste munka után, így hajtás után engedjük sétálni negyed órát, hogy megszáradhasson.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-lovaglas.blog.hu/api/trackback/id/tr173589918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása