MOL csapat Lovaglás Blog

Nem is olyan egyszerű a lovon ülni és ugratni

2012.02.21. 12:41 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

Sokan úgy gondolhatják, hogy a díjugratás egy egyszerű sportág, hiszen elég csak felülni a lóra, menni vele és alkalmanként ugratni egyet. Ennél azonban sokkal többről van szó, hiszen már a lovon fent maradni sem egyszerű feladat.

A lovaglásban három ülésmódot különböztetnek meg. Az alap ülésmódot idomító ülésnek is nevezik. Ennél a lovas a nyeregben a lehető legmélyebben ül. Ennél az ülésnél a lovas súlyvonala a fültől a vállon, csípőn át a sarokig fut. Kezdő lovasok sokáig csak ezt az egy ülésmódot gyakorolják, alkalmazzák. 

A könnyített ülésmód, amely elsősorban az ugratásnál jut szerephez, de használják még tereplovaglásnál, és fiatal lovak idomításánál is. A könnyített ülésnél a válltól a térden át a sarokig szinte egy súlyvonalat húzhatunk. A súlypontáthelyezés ilyenkor a csípő megemelésével történhet. 

A díjugratók legtöbbször könnyített ülésben érkeznek az akadályokhoz, hogy a ló hátát a lehető legjobb mértékben tehermentesítsék és meg legyen a megfelelő mozgásszabadsága az ugráshoz. Ugyanakkor a könnyített ülésmód gyakorlására állásban és lépében is van lehetőség. 

A harmadik ülésmód a verseny ülésmód (galoppülés), amelyet a felvezetés és a versenyszám végén alkalmaznak, és amely oly méltóságossá teszi a díjugratók tartását. 

Ehhez jön hozzá az ugrás fázisa, amely szintén három elemből tevődik össze. Ezek az elugrás, lebegés és talajfogás. A lovasnak azonban mind a három résznél egyensúlyban kell ülnie, hogy lovával együtt tudjon mozogni. Mindezt úgy kell végre hajtania, hogy az ugrás alatt a térd és az alsó lábszár helyzetén ne változtasson. 

Az ugrásnál a csípő a könnyített ülésben kissé előredől, míg az alsó lábszár a hevederhez „ragad”. Nem csúszhat hátra, mert a lovasnak kellő benyomást kell gyakorolnia a mélyen fekvő sarokkal. 

A lebegő fázis alatt az ülep a nyeregből kissé kiemelkedik, majd talajfogáskor a felsőtest visszatér az eredeti helyzetébe. Ez leírva ugyan egyszerűnek tűnik, de éppen abban van a nehézsége, hogy olyan finoman kell végre hajtani, hogy a felsőtest ne dőljön hátra és ne is essen előre, mint egy lisztes zsák.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-lovaglas.blog.hu/api/trackback/id/tr44155786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása