MOL csapat Lovaglás Blog

Kovács Henri már nagyon várja a versenyszezont

2012.02.09. 10:00 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

A Franciaországban készülő Kovács Henri ugyan szereti a telet, de az ideivel nincs kibékülve. Az egész Európában tomboló hóviharok és fagyok miatt a fiatal díjugrató ugyanis nem tudja elvégezni azt az edzésmunkát, amit eltervezett, és amit a korábbi világbajnok Hervé Godignon előírt neki. 

„Hozzánk is megérkezett a tél, vasárnap reggelre 10 cm-es hó esett és azóta is tart a fagypont körüli időjárás. Tudom, hogy otthon hidegebb van de nekünk ez a -10 fok is túl hideg ahhoz hogy komoly edzéseket csináljunk” – mondta a 22 esztendős klasszis. 

Ilyen időjárási körülmények között csak úgynevezett "egészségügyi mozgást" csinálhatnakk a lovakkal annak érdekében, hogy a napi mozgásuk meglegyen. Ezzel elkerülve a "kólika" hasfájás, hasgörcs és egyéb kellemetlen betegségek lehetőségét. 

„Ami a jövőre tekintve érdekes az hogy megvan a kezdeti versenytervünk. Március első két hétvégéjén Niceben lesz egy CSI*-os és egy CSI**-os verseny ahol a tervek szerint hét lóval fogok versenyezni. A 2 csillagos kategóriában: Carolus, Quedge, Quelle Reine és Agropoint Cassius hátán indulok” – mondta a közeli jövőt illetően Henri. 

Az egy csillagos kategóriában Offsettel, a fiatal lovaknak (7éves lovak) kiírt versenyben pedig Roset-tel és Rigoladdal áll rajthoz, őket fogja meglovagolni. Úgy tűnik, hogy Henrinek sikerült hamar elfogadtatnia magát Godignon lovaival, pedig ez nem egy egyszerű feladat. 

Az időjárás azonban keresztülhúzhatja a számításaikat. A lovak viselkedését és teljesítményszintjét ugyanis a változó időjárási körülmények nagymértékben befolyásolhatják. A hosszan tartó hideg különösen az idősebb lovakat viseli meg. 

Ha kiviszik őket az istállóból a szabadba, ugrándozni kezdenek és játékosan ki-kirúgnak, mert érzik, hogy lehűlt a levegő, ilyenkor pedig frissek és vidámak. Mégis a nagy hidegben ajánlatos a munka (jelen esetben a gyakorlás) előtt egy gyors bemelegítéssel felkészíteni őket az előttük álló feladatra. 

A lovak viselkedését általában nem befolyásolja, ha havazik, de ennek egyik alapfeltétele a bőséges takarmány és a biztonságos menedék. Henrinek és társainak ugyanakkor arra is ügyelniük kell, hogy a lovak nyugalmatlanok lesznek, ha jeges, csúszós útra kerülnek. A kemény és fagyott talaj komoly sérüléseket okozhat számukra 

„Tehát egyelőre csak a gyakorlások, edzések vannak, de hamarosan több és érdekesebb dolgok is történnek majd velünk, csak ennek a hideg februárnak kellene már eltelnie” – utalt Henri arra, mennyire gátolja az érdemi munkában a jelenlegi időjárás. 

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-lovaglas.blog.hu/api/trackback/id/tr964079712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása